top of page

המושך בצמה

  • מניפת מילים
  • Dec 19, 2018
  • 2 min read

מכירים את התופעה של ילד בגן או בבית הספר היסודי שמציק לאחת הילדות, מושך לה בצמה, למשל? מה הדבר הראשון שעונים לילדה הזו שמתלוננת עליו, מה נהיה כמעט אינסטינקט לחשוב במצבים כאלה? "הוא מציק לך כי הוא אוהב אותך".

רגע, עצרו רגע.

מה אנחנו – בני המשפחה והצוות החינוכי – מלמדים את אותה ילדה? המסר שהיא מקבלת הוא שמי שאוהב אותה – יש סיכוי שיפגע בה, זה חלק מהחיים, עליה לקבל את הגזרה, כלומר את הכאב והעלבון, זה מצב לגיטימי ואין טעם להמשיך ולהתלונן או להיאבק, כי הסביבה תגיב בביטול ובחיוך. הרגשות שלה אינם חשובים. התובנות האלה של הילדה עלולות ללוות אותה במשך כל חייה באופן בלתי מודע – בגיל ההתבגרות, בבחירת בני זוג, בהתמודדות עם הטרדה ועם אלימות: זה בסדר שמישהו פוגע בך, אין לו באמת כוונות רעות, קבלי את זה בשקט, היי פסיבית, לא כדאי לך להרים ראש ולהתנגד.

לא פחות חשוב מכך: מה אנחנו – בני המשפחה והצוות החינוכי – מלמדים את אותו ילד בהיעדר תגובה שלנו להתנהגותו ובהתעלמות, ואולי דווקא בקריצה ובטפיחה משועשעת? אנחנו מלמדים אותו שאפשר לפגוע באישה בלי לתת את הדין משום שלא מדובר בעניין רציני; שאהבה ופגיעה יכולים לבוא יחד ואינם סותרים זה את זה; ושאפשר להמשיך בהתנהגות כזו כעת ובעתיד.

ברור שהדבר נכון גם כאשר בת מציקה לבן, אך איכשהו הסיפור המוכר יותר הוא כשבן מציק לבת.

אנא חשבו היטב כיצד להגיב על התנהגות כזו. יש לה או לאופן שאנו מפרשים אותה ומסבירים אותה לילדים קשר ברור למגדר ולא סתם למשובה ילדותית. לתגובה שלנו, אפילו באירוע כביכול שולי שכזה, יש השפעה על דפוסי ההתנהגות העתידיים של בנינו ובנותינו, על רגישותם לזולת, על המוסר שלהם, על יכולתם לעמוד על שלהם, על מידת האמון שלהם בעולם, על מידת הפסיביות–אקטיביות שלהם ועל מידת בריאות הקשר שלהם עם בני זוג.

קרה לכם? מה דעתכם? מוזמנים להעלות דוגמאות דומות ולהאיר את עינינו באופן ההתמודדות.

 

משולחן הכתיבה שלי

טרי מהתנור: גיליון מספר 10 של כתב העת המקוון לקסי־קיי בעריכתי. כתב העת שייך למכללת קיי בנגב ועוסק בעיקר בסוגיות פדגוגיות ובמרחב שבין למידה והוראה. כתב העת פתוח לקהל הרחב חינם.

 

מרשומותיי בפייסבוק

שרים וצוחקים: שרים יחד שיר, למשל לכבוד חג מסוים, בשלל הטיות. למשל "נר לי נר לי" בגוף שני: "נר לך נר לך... בחנוכה נרך תדליק" ואז בגוף שלישי: "נר להם נר להם... בחנוכה נרם ידליקו". נשמע טיפשי, אבל אהוב מאוד על ילדים ומצחיק גם את המבוגרים.

 

מוזמנים כתמיד להגיב כאן למטה או בדוא"ל.

שלכם,

עירית

 
 
 

Comentários


© 2017 by Irit Steinitz. 

  • LinkedIn Social Icon
bottom of page